Thursday, December 12, 2019

Бакелитените фотоапарати от ерата на социализма

Стремежът да се направят евтини и достъпни фотоапарати създава през 1940-те и 1950-те серия от модели в отделни страни от Източна Европа, които доста си приличат, бакелитени, семпъл и малко груб дизайн, фиксирани или малко на брой скорости и бленди и прост обектив с една леща. Все пак, тяхната компактност, лекота и специфичен дизайн, ги прави достойни за изследване и колекциониране. Нека разгледаме някои от тях, включително и първия (и единствен) български фотоапарат "Еделвайс".

Pionyr - снимка- собствена

Pionýr е чешко копие на френската бакелитена камера Photax, с по-малки формати на експозиция: 6 × 6 и 4,5 × 6 вместо 6 × 9 на Photax. Различни негови версии са направени от Dufa. Според различни източници производството му започва през 1940, 1948 или 1950.

Pionyr - сниимки- собствени

По-старият му събрат, от който е инспириран е фотоапарата Photax. Фотаксът e камера, изработена от бакелит, 6 × 9cm експонация на ролково фолио. Първата версия е представена през 1937 г. от M.I.O.M., производител на изолационен материал и отливани пластмасови части. Photax е продаван също като Camera 77 или Loisirs. Шест различни модела са представени между 1937 и 1960 година.

Photax - снимка- https://camerapedia.fandom.com/wiki/Photax

Подобен полски фотоапарат е Druh, който е средно форматен фотоапарат, изработен от бакелит от полския производител на камери Warszawskie Zakłady Photoptyczne (WZFO).

Druh- снимка- Wikipedia

Perfekta е бакелитена 6x6, филм 120, филмова камера с фиксиран фокус, направена от VEB Rheinmetall в Сьомерда, Тюрингия, Източна Германия, 1953-1957 г. Корпусът е изработен в черен бакелит.

Perfekta II - снимки- собствени

По-закръгленият Perfekta II е по-компактен, с корпус на лещата, който се скрива в тялото. Той има оптичен визьор на мястото на рамката. Обективът е същият като в оригиналния модел. Блендата е зададена с колело под лещата (и е набор от три кръгли отвори в колелото, а не с регулируем ирис). Затворът вече има скорости с време, 1/25 - 1/100 секунда плюс 'B', задавани с пластмасови диск около корпуса на затвора. Освобождаването на затвора вече е в горната част на тялото. 

В тази група се нарежда и първият (и единствен) български фотоапарат "Еделвайс", който е подобен по дизайн, дори още по-опростен. На първата снимка по-долу е моделът с една бленда.

Еделвайс- снимка - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208776350753561&set=a.10206625522624202&type=3&hc_location=ufi

Малко по-усъвършенстваният модел е с две бленди, които представляват сменящи се отвори.

Еделвайс- снимки от Ebay

Вероятно апаратът започва да се произвежда в края на 50-те, в Завода за киномашини и киносъоръжения в София (на гърба е написано ЗКМ), макар, че има твърдения и за Плевен. Производството трае само няколко години. Моделът е с една двойно изпъкнала леща на обкетива, фиксиран фокус, кадрите се превъртат както се следи маркировката на лентата (няма брояч), блендата е просто два отвора, които се избират, както се вижда, ролката също е доста примитивна, дървена, често са се ползвали ролки от Agfa, дизайн от преди войната.  Има една скорост, М-1/25 сек. и ръчно отваряне и затваряне на блендата- В. Визьорът е просто отвор. Според един от старите фотографи Деков, чтехпром" Плевен са имали мрежа от магазини за учебнотехнически средства, където се е продавало почти всичко за училищата в България, родно производство и внос от соцлагера, в други магазини апаратът "Еделвайс" не се е продавал.
Стар и нов 120 филм (roll film)- снимка- Wikipedia

Класически 120 негативен ролков филм, произведен от Agfa-Gevaert, с подложка хартия (зад филма), показваща видовете експозиции за 4,5 × 6, 6 × 6 и 6 × 9 см- снимка- Wikipedia

Допълнение от 10.07.2023
---------------------------------

По-късно авторът на този материал откри и придоби фотоапарат "Еделвайс", първа модификация (ФА-1 "Еделвайс") заедно с кутийка и листовка (за първи път се публикува такава окомплектовка), където ясно се вижда завода и адреса му, както и указания как се снима. На 100% става ясно, че тези фотоапарати са се произвеждали през 1959 г. (може би и през 1960 г.) в "Завод за киномашини и киносъоръжения" в София, на ул. "Орел" 9. Ето снимки от това "откритие";

ФА-1 "Еделвайс" с кутия и листовка, 1959 г.

ФА-1 "Еделвайс", 1959 г., обективът се изважда напред, за да се снима


Листовка с указания за ползване на фотоапарат "Еделвайс", 1959 г., вижда се и адреса на завода

Печат на вътрешната страна на кутията на "Еделвайс", показваща ясно завода и годината на производство на първата модификация, с една бленда

Край на допълнението от 10.07.2023
----------------------------------------------

За по-незапознатите с историята на фото-техниката, нека споменем, че по това време (от 50-те до 80-те години) има редица модели фотоапарати, включително произведени в Източна Европа, с много добро качество и финна механика и оптика, разбира се, по-скъпи.  Може да споменем марките "Киев", "Зоркий", "ФЕД", "Зенит", "Любитель", "Pentakon", "Praktica", Contax S, произвеждани в СССР и ГДР, любими фотоапарати за артистични проекти (снимки) или колекция и до днес. 

Лошото качество на снимките при бакелитените фотоапарати (Pionyr, Perfekta, Druh, Еделвайс) поради елементарния обектив и конструкция, въпреки рол филм формата 120, който дава добра резолюция на кадъра, води до спирането на тези продукции в средата на 80-те години, някъде и по-рано. Но специфичният им дизайн ги прави интересни за колекциониране и използване в артистични фотографски проекти. 

Росен Петков
https://rkpetkov.blogspot.com
rosen@scas.bg

декември, 2019 г.








No comments:

Post a Comment