Monday, September 3, 2018


Една книга за медийната грамотност и плуването в “морето” Интернет
/”Уловени в мрежата” на Вени Марковски/

Наскоро на пазара се появи една книга с калейдоскоп от разкази за интересни казуси и случки в мрежата, книгата на Вени Марковски. Още предговорите, написани от известни личности, ни показват акцентите- за фалшивите новини, за дезинформацията, за социалните мрежи, изобщо за разбирането на феномена Интернет.

Add caption
Книгата започва с някои практически съвети как да се държим в социалните мрежи. В училище или в къщи понякога може да ни кажат как да се държим пред хора, но рядко ще ни посъветват как да се държим в мрежата. И често пъти ние забравяме, че мрежата също е едно общество, в което трябва да спазваме определени правила, за да се чувстваме добре и да бъдем приети добре- “спазвайте добрия тон”, “забранете на стената ви” присъствието на хора, които са “фоби”, “анти” и подобни, “пишете грамотно” са сред практическите съвети на Вени. Внимавайте с приложенията в социалните мрежи, какви данни предоставяте, на какво се съгласявате. Разпознавайте Интернет троловете. Различавайте некоректните атаки срещу личността или обстоятелствата, често тези атаки се обосновават с подвеждащи умозаключения, посочва авторът- “Не може да вярваш на Иван, когато казва, че тази политика ще помогне на икономиката. Той самият е безработен” е един пример за подвеждащо умозаключение.

Как да различаваме фалшивите новини в мрежата? Това е нещо, което ме е занимавало още от навлизането на Интернет в България, от средата на 90-те. В ръководената от мен асоциация Студентско общество за компютърно изкуство /СОКИ/ имаше студенти, които бяха обсебени от новата технология и стояха до късни вечери пред компютрите в офиса, ние имахме една от първите Интернет връзки. Напразни бяха усилията ми да им напомня, че ги чакат в къщи. Тогава се роди идеята да направим един образователен проект “Насилието на информацията” (The Violence of the information)- за достоверността на информацията, за надеждността на сайтовете, за боклука в информацията. Вместо обаче ситуацията да се подобри, тя се влоши и след 10 години  отново направихме обучения по темата. Сега информацията ни засипва чрез смартфоните и социалните мрежи. Така че тук сме на абсолютно еднакво мнение с Вени Марковски- фалшивите новини са огромен проблем, а борбата с тях става чрез обучение по медийна грамотност. Ако не се бориш с фалшивите новини, рано или късно ще станеш тяхна жертва, се казва в книгата. В "Уловени в мрежата" са дадени примери за редица лъжливи новини- за Европейския съюз, за историята на България и др. Евтината пропаганда е често срещано явление, напомня автора.

Add caption
Същевременно мрежата е символ на свободата, на непослушанието, което може да донесе полза за обществото. Интересният пример от книгата, с МТИ (Масачузетския технологичен институт) и наградата от 250 000 долара за непослушание, което е донесло полза на обществото, показва интереса към феномена- несъгласие, творчество, смелост, за което свободната мрежа е много подходящата среда. И тук са посочени постоянните опити от страна на институциите да се ограничи свободата в мрежата, която често е “неудобна”, опитите през годините да се лицензират Интернет доставчиците, опитите да има безконтролен достъп до дисковете на сървърите от страна на МВР и други идеи от времето на “аналоговото” мислене. Спомням си един протест против приемането на ACTA, споразумението за борба с фалшификациите, на площад “Народно събрание”, София, където се срещнах с автора на книгата и поговорихме къде сериозно къде шеговито, какво ще се случи, ако се наблюдават безконтролно (и безотчетно) дискове на сървъри и мейлове. Ще наблюдаваме ли кореспонденцията на любовниците си, ако никой не ни контолира и не се оставя следа кой се логва?


Заглавието на втората част “Крайно време е да престанем да бесим кадърните и да държим чушкопек на остъкления балкон” съдържа калейдоскоп от теми, предизвикали оживен интерес и реакции в мрежата. “Нашенецът не се усмихва”, “Повече българи, по-малко байганьовци” и други статии показват желанието на автора страната ни да бъде едно по-добро място за живеене. Мрежата е мястото където може да се публикува цялата историческа истина, а не само части от нея (както се случва често), са един от изводите, направени в друга статия.

Третата част ни поднася две интересни статии от други автори, теми, които често се обсъждат онлайн- “Живков и икономиката на днешна България” и “Нямам какво да крия и други погрешни разбирания за неприкосновеността на личния живот”. Погрешните схващания и разгорещените дискусии по тези теми изискват разглежданията им от експерти, на които експерти автора на книгата заделя място.

Калейдоскопът от разкази на основателя на “Интернет общество- България” ни разкрива “голямото и сложно за разбиране място”, пълно с проблеми- технологични и социални, но и пълно с живот и свобода, място, наречено Интернет. Разбирането на тези проблеми важно и е гаранция за демократично мислене и развитие.      

Росен Петков-
Председател на СОКИ и на Организационния комитет на международния форум за компютърни изкуства “Компютърно пространство”

No comments:

Post a Comment